Elke klok die wij gaan herstellen wordt allereerst geheel gedemonteerd en schoongemaakt. Alle oude olie resten worden zo verwijderd. Vervolgens worden alle astappen gepolijst. Daarna wordt het raderwerk van het uurwerk afgemonteerd. Slijtage op de lagers wordt nu goed zichtbaar. Bijna elke klok, die bij ons in reparatie komt vertoont slijtage. De vertandingen slijten in de regel niet zo snel, de lagers waar de astappen in draaien echter wel.
Door verdroging van de olie na vele jaren trouwe dienst gaan de lagers namelijk droog lopen. De lagers gaan dan naar één kant weg slijten: De kant waar de veer- of gewichtdruk tegenaan komt. Gevolg: Een ovaal lager en een verkeerde ingrijping van het raderwerk waardoor de klok stil valt! Een dergelijk lager moet worden "verbust". Het versleten gat wordt groter geboord en gecorrigeerd i.v.m. de slijtage richting. Daarna wordt er een lagerbusje ingeperst of geklonken. Het gat wordt op de juiste grootte gemaakt met een "ruimer", zodat de astap weer perfect past.
Er is een verschil in verbus techniek tussen moderne uurwerken en antieke uurwerken. Bij modernere uurwerken passen we bronzen lagerbusjes toe. Deze zijn zeer slijtvast maar ze zijn door hun afwijkende kleur goed te herkennen. We proberen altijd een zo klein mogelijke maat toe te passen.
Bij antieke klokken draaien we de busjes met de hand van speciaal messing en wel zo klein mogelijk om zoveel mogelijk het oude materiaal te sparen. Na het draaien wordt het busje ingeklonken, afgewerkt en op maat geruimd. De bus is naderhand nagenoeg onzichtbaar.
Nadat een klok geheel is verbust en alle andere noodzakelijke werkzaamheden zijn volbracht, worden alle delen opnieuw schoon gemaakt. Het uurwerk wordt afgemonteerd, gecontroleerd en vervolgens gesmeerd. Hiervoor gebruiken wij speciale klokkenolie soorten.
Ook de kast wordt gereinigd en eventueel hersteld, zonodig met tussenkomst van een meubelmaker (bij antieke klokken) Als alles schoon is, worden uurwerk en klokkast weer samengevoegd en houden wij de klok minimaal één week in controle. Antieke klokken echter vaak drie weken, om zeker te zijn van een goede werking.